Hvordan du som spiller kommer i gang med at spille tennisturneringer

JTU har her samlet lidt gode råd og info om hvordan du kommer i gang med at spille individuelle tennisturneringer.

Årgange

Når man som juniorspiller skal tilmelde sig en turneringsrække både individuelt samt ved holdturnering, så tilmeldes man efter sin årgang.

Juniorårgange:

 • U10 (spillere, der er under 10 år)
 • U12 (spillere, der er under 12 år)
 • U14 (spillere, der er under 14 år)
 • U16 (spillere, der er under 16 år)
 • U18 (spillere, der er under 18 år)

Årgangene ændres ved årsskiftet. Det år en spiller fylder 10, 12, 14, 16 eller 18 år er det sidste år i den pågældende aldersgruppe. Det vil sige at man som spiller stadig er U10 til d. 31. december, selvom man fyldte 10 i august.  

Kategorier for sværhed

De individuelle turneringer inddeles i forskellige kategorier, hvilket indikerer sværhedsniveauet på den pågældende turnering.

De eksisterende kategorier for individuelle turneringer er:

 • Kategori A: Kun danske mesterskaber
 • Kategori G Grand Prix turneringer for de bedste.
 • Kategori 1: For de bedste
 • Kategori 2: For de næstbedste
 • Kategori 3: Forbeholdt spillere i den nederste del af den aktuelle DTF-rangliste.
 • Kategori 4: Primært for nye turneringsspillere.

Fordeling af spillere til turneringer sker på baggrund af DTF’s rangliste. For at komme på DTF’s rangliste skal man som spiller købe en licens. Som ny tennisspiller er det ikke et krav at have licens, men det er ranglisten og dermed om man har licens der afgør, hvilke turneringer man som spiller kan deltage i.

De fire øverste turneringskategorier, A, G og 1, henvender sig primært til de bedste spillere på ranglisten i hver aldersklasse. Kategori 2- og 3-turneringer henvender sig bredere til spillerne og altså ikke til ranglistens bedste spillere. Kategori 4 henvender sig til de helt uerfarne turneringsspillere. Retningslinjer for hvem der må spille i kategori 2 og 3 bestemmes forud for hver sæson af DTF Turnering og kan findes under henholdsvis Sommer og Vinter Touren, som er de individuelle turneringer, som udbydes i Danmark. Nedenstående ses retningslinjerne for Sommertouren 2023.

 • A: Nationale mesterskaber (Ungdomsmesterskaberne og Danmarks Mesterskaberne)
 • 1/G: For de bedste spillere
 • 2 junior: Top 15 på ranglisten må ikke deltage
 • 2 senior: Top 15 på seniorranglisten (inkl. juniorer) må ikke deltage OG top 5 på juniorranglisterne må ikke deltage
 • 3 junior: Øverste 1/3 på juniorranglisterne må ikke deltage. Dansk Tennis Forbund kan til en hver tid flytte cuttet til kat. 3, hvis der er plads
 • 3 senior: Top 150 på seniorranglisten (inkl. juniorer) OG øverste 1/3 på juniorranglisterne må ikke deltage. Dansk Tennis Forbund kan til en hver tid flytte cuttet til kat. 3, hvis der er plads
 • 4 junior/senior: For nye turneringsspillere, spillere med 0 eller få point prioriteres. Spillere, som ikke kan deltage i kat. 3 og højere, kan ikke deltage i kat. 4

Spillere refererer altid til egen rangliste.

De nye retningslinjer for hvem der må spille i kategori 2 og 3 kan forud for henholdsvis sommer- og vintersæsonen findes HER og HER under fanen kategorier

Tilmelding til turneringer

Turneringer hos Dansk Tennis Forbund (DTF).

DTF udbyder individuelle turneringer hen over sommer og vinterperioden. Turneringerne kan findes i turneringsprogrammet Tournament Software.

Det er også i Tournament Software hvor du kan se, hvilke tidspunkter der afholdes turneringer i din række, spillested, sværhedsgrad og tilmeldingsfrist. Pris for at deltage i en turnering er typisk 300 kroner.    

For at du kan tilmelde dig en turnering kræver det at du som spiller har en brugerprofil i Tournament software. En manual til oprettelse af ens brugerprofil kan findes HER

Det er også i Tournament Software hvor man som spiller kan købe licens hvis man ønsker at komme på ranglisten. Tournament byder desuden på en masse muligheder i forhold til at udforske ens tenniskarriere, da alle resultaterne for de turneringer man som spiller har deltaget I kommer til at ligge der.

For at tilmelde dig en turnering, så skal du være logget ind. Du skal trykke dig ind på turneringen og hvis der er åben for tilmelding, så vil der være en sort boks oppe i højre hjørne hvor der står tilmeld. Er tilmeldingsfristen slut og du ønsker at høre om eftertilmelding er en mulighed, så skal du kontakte arrangøren af turneringen.

Turneringer hos Jyllands Tennis Union.

Jyllands Tennis Union (JTU) er en under organisation af DTF og udbyder kun turneringer og stævner til Jyske spillere.  JTU afholder Jyske Mesterskaber i Tennis uden- og indendørs. Jyske Mesterskaber er de turneringer, hvor flest breddespillere deltager, så det kan være sjovt at deltage i også for mindre øvede spillere, da der findes en A og B-række. En A-række er forbeholdt de bedste turneringsspillere, hvor B-rækken er til de lidt mindre øvede spillere. Læs mere om Jysk Mesterskab udendørs HER og Jysk Mesterskab indendørs HER. Det er på disse to sider at der kommer orientering omkring datoer for afholdelse af mesterskaberne samt hvor de spilles henne. Tilmelding til Jysk Mesterskab foregår også i Tounament software.

JTU udbyder i samarbejde med DGI skumtennisstævner i indendørssæsonen. Skumtennis er sjovt, forbedrer teknikken og giver sved på panden. Skumtennis er godt, da spillerne skal bruge den samme teknik som ved almindelig tennis. Skumtennisstævnerne er breddeorienteret og har til formål, at give alle der deltager en god oplevelse med kampspillet. Der lægges stort fokus på det sociale element til alle stævner. Læs mere om skumtennis samt finde de udbudte stævner HER

Der udbydes også Jysk Mesterskab i skumtennis en gang om året, normalt i marts/april måned. Læs mere om Jysk Mesterskab i skumtennis HER. Det er på denne side hvor al information omkring JM i skumtennis kommer ind. 

Oversigt over stævner/turneringer og holdturnering du kan deltage i Jylland. 

For at gøre det nemmere for jer som spillere er der lavet henholdsvis et skema over hvilke stævner/turnering og holdturneringer du som spiller kan deltage i, fordelt på årgange samt spillerniveau. 

Skemaet for stævner og turneringer kan findes HER

Skemaet for holdturnering kan findes HER

Tilmeldt en turnering

Selvom man har tilmeldt sig en turnering er det ikke ensbetydende med, at man kommer med. Om vinteren er der pga. begrænset indendørs banekapacitet færre, der kan deltage, så spillerne bliver udtaget efter deres placering på ranglisten. Det er dit eget ansvar at følge med på tournament software om du er blevet udtaget, hvem din modstandere er og hvad tid du skal spille. 

Til turneringen

Du skal altid møde op til en turnering mindst en halv time før spilletidspunktet. Hvis din modstander allerede er der, når du du møder op, kan i blive sat i gang med at spille før planlagt. Det er turneringslederen som bestemmer hvornår man skal spille samt hvilken bane der skal spilles på. Du har dog ret til at varme op og sørg for at gøre det grundigt. Der er ikke altid baner at spille på, men så lav en anden opvarmning til at få kroppen i gang, så du ikke skal bruge det første sæt som opvarmning.

Du kan ikke regne med at vinde dine første turneringer, så sæt dig nogle andre succeskriterier, så du ikke mister modet.

Husk altid at hav det sjovt :)